Terug naar lijst

Ikea

Het verlichtingsplan dat Encon initieel uittekende voor Ikea Genk is vandaag uitgegroeid tot de nieuwe lichtstandaard voor alle magazijnen van het Zweedse concern wereldwijd. In Genk was de investering in een nieuwe verlichtingsinstallatie al in minder dan een jaar tijd terugverdiend.

Het Zweedse meubelconcern Ikea heeft vestigingen in bijna veertig landen. De meer dan driehonderd filialen zijn verspreid over zowat de hele wereld. Alle vestigingen in België en Nederland worden bevoorraad door de distributiecentra in Genk en Oosterhout. In deze twee sites heeft Encon aanzienlijke besparingen op de energiefactuur kunnen realiseren. ‘We werken al sinds 2004 samen met Encon,’ zegt Rick Kaper, site manager van Ikea Genk. ‘We hebben ondertussen reeds meerdere projecten met hen uitgevoerd. Mét succes.” Het begon met een energieaudit voor het distributiecentrum van Genk (met een oppervlakte van 90.000 vierkante meter). Daaruit kwamen al snel een aantal pijnpunten aan het licht op het vlak van verlichting, verwarming en algemeen energieverbruik.

In overleg werd gekozen om de verlichting als eerste aan te pakken. Dit mondde uit in een project met een doorgedreven lichtsturing variërend over diverse zones. De zogenaamde kophallen konden - dankzij de aanwezige lichtkoepels - sowieso rekenen op een aanzienlijke hoeveelheid lichtinval. En dus werd de verlichting overdag automatisch uitgeschakeld via een daglichtsturing. Daarnaast werden bewegingssensoren geïnstalleerd die de lichten tussen de rekken moeten sturen. Ook de verlichting aan het treinspoor werd geoptimaliseerd. De totale investering voor de verschillende verlichtingsprojecten bedroeg ongeveer 37.000 euro en is goed voor een energiebesparing van 34.000 euro per jaar. Kortom: in een dik jaar tijd was alles terugverdiend.

ANDERE DOMEINEN

Daarna werd de verwarming bij Ikea Genk door Encon onder handen genomen. De betere afstelling van de verwarmingsinstallatie bracht alvast geen investeringskost met zich mee, maar leverde wel een jaarlijkse besparing van 5.000 euro op. Bijkomende isolatiewerken kostten 4.080 euro en besparen nu elk jaar opnieuw 1.400 euro. Encon heeft overigens ook haalbaarheidsstudies uitgevoerd voor het plaatsen van een houtverbrandingsinstallatie ter vervanging van de huidige verwarmingsinstallatie.

Uit de energieaudit was eveneens gebleken dat de motoren van de luchtbehandelingskasten efficiënter konden aangepakt worden. Door frequentieregelaars te installeren - goed voor een eenmalige investering van 15.000 euro - kan Ikea Genk nu jaarlijks 21.000 euro besparen. Al deze besparingen zijn trouwens effectief opgemeten aan de hand van meetcampagnes. Alle ingrepen samen zorgden ervoor dat er vandaag 62.000 euro per jaar kan bespaard worden. ‘Dat komt overeen met tien procent van onze energiefactuur,’ zegt Rick Kaper. ‘En dat is niet niks.’

NAAR BELGISCH VOORBEELD

De positieve ervaringen in Genk brachten Ikea ertoe om ook een energieaudit uit te laten voeren in andere Ikea-vestigingen in Nederland en Engeland. Dit is uitgevoerd in sites met een oppervlakte van 110.000 vierkante en groter. Na deze doorlichting werden vervolgens verbeteringsprojecten rond licht en verwarming uitgevoerd. De verlichting werd op een gelijkaardige manier aangepakt als in Genk.  
 
Om de besparingen in de verschillende sites op te volgen, installeerde Encon een centraal energiemonitoringssysteem. Aan de hand van ruim vijftig meetpunten per site blijft Ikea zo steeds op de hoogte van het energieverbruik. ‘We hebben weliswaar onze interne specialisten op het vlak van verwarming en elektra,’ zegt Kaper. ‘Encon heeft ons echter de nodige inzichten doen krijgen, waardoor we een aantal concrete aanpassingen hebben kunnen doorvoeren. Het feit dat we al verschillende jaren samenwerken met dit bureau, geeft aan dat we Encon als een betrouwbare, professionele en dynamische partner ervaren.’

INTERNATIONALE STANDAARD

‘Het verlichtingsplan dat Encon in eerste instantie uittekende voor Ikea Genk bleek zodanig succesvol te zijn dat het nu wordt toegepast in alle andere logistieke Ikea-werkhallen wereldwijd,’ zegt Kaper. ‘Niet alleen Genk en  Nederland, maar ook de andere magazijnen werken nu volgens een internationale lichtstandaard.’ Als gevolg hiervan heeft Econ ook een verlichtingsproject begeleid voor Ikea in Engeland (Doncaster en Peterborough). Het ging om de installatie van 2.300 armaturen: goed voor een investering van 305.000 euro en een besparing van 120.000 euro per jaar.Qfor Kmo portefeuille