Terug naar lijst

Black & Decker

Meer licht bij Black & Decker met éénderde van het vroegere energieverbruik

In het Europese distributiecentrum van Black & Decker bedroeg de factuur voor verlichting tot voor kort 86.000 euro per jaar. Na een doortocht van Encon is dat nog amper 28.000 euro.

Black & Decker is wereldwijd marktleider als producent van power tools, tuingereedschappen en accessoires voor doe-het-zelvers en professionelen. Het distributiecentrum voor centraal Europa bevindt zich in Tongeren, waar Ceva Logistics - voorheen gekend als TNT Logistics - instaat voor de logistieke afhandeling van de verschillende producten. Het 22.000 vierkante meter grote pand werd gebouwd in het jaar 2000. Met een hoogte van bijna 35 meter is het een van de hoogste magazijnen in ons land. Bij dit alles hoorde tot voor kort ook een hoge energiefactuur. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van deze vestiging bedroeg zo’n twee gigawattuur per jaar. Dat kwam overeen met een jaarlijkse kostprijs van 210.000 euro.

Black&Decker besloot om zijn energieverbruik te laten analyseren. ‘We hielden er al wel rekening mee dat onze verlichtingsinstallatie niet meer voldeed aan de huidige normen en teveel verbruikte. Enerzijds was er het kostenbewustzijn,’ zegt Pieter Larminier, financial controller bij Black & Decker. ‘Maar daarnaast speelde ook het milieubewustzijn. We wilden dus onze kosten drukken en tegelijkertijd een steentje bijdragen aan een beter milieu. Daarom hebben we Encon ingeschakeld. We wisten dat Encon een aantal vergelijkbaar projecten had uitgevoerd bij ander bedrijven. Ondermeer in het distributiecentrum van Staples in Tongeren. We wisten dus dat Encon een goede reputatie had op het vlak van energiebesparing, en daarom besloten we om het ingenieursteam in het najaar van 2009 uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.’

Al snel volgde een eerste, vrijblijvende audit waarmee we konden nagegaan op welke vlakken een potentiële verlaging van het energieverbruik mogelijk was. Daaruit bleek meteen dat de verlichting een van de grootste energieverspillers binnen het distributiecentrum was. Zoals Pieter Larminier reeds vermoedde, werd nog steeds gebruik gemaakt van de initieel geplaatste standaardverlichtingsinstallatie: lichtarmaturen met een magere effectieve lichtopbrengst en zonder automatische schakeling zodat het merendeel dag en nacht brandde.

 

INVENTARISATIE

Black & Decker

Wat volgde was een relightingstudie: daarbij werd de verlichtingsinstallatie uitgebreid onder de loep genomen. Zo werd de lichtsterkte in de verschillende werkhallen opgemeten en werden de bestaande armaturen geïnventariseerd.. Uit die metingen bleek alvast dat het opgenomen vermogen van de verlichtingsarmaturen uitzonderlijk hoog was: het was gemiddeld 155 à 157 watt, terwijl 140 tot 140 watt een aanvaardbaar maximumvermogen is voor dergelijke lampenhouders. Het totale opgenomen vermogen van de verlichtingsinstallatie kwam overeen met 105 kilowatt - goed voor een jaarlijkse kost (voor elektriciteit en onderhoud) van 86.000 euro per jaar.
Aan de hand van een intensieve meetcampagne - waarbij het opgenomen vermogen en het verbruik van de verlichtingsinstallatie gemeten werd - konden de personen van Encon onmiddellijk een cijfer op het besparingspotentieel plakken.’

In overleg met Black & Decker ontwierp Encon vervolgens een efficiëntere verlichtingsinstallatie, die bestaat uit 487 armaturen met lampen van 49 watt. Daartoe werd eerst de gewenste lichtsterkte bepaald. Voor een gedeelte van de werkhallen werd die behouden, maar in andere locaties werd ze zelfs opgetrokken voor maximaal comfort. De zogenaamde ‘low bay’ werkhal bestaat uit een rekkenmagazijn met vijftien gangen. Daarvoor werkte Encon een specifieke oplossing uit met bewegingssensoren en een sturing via dimmers, omdat nooit alle gangen tussen de rekken gelijktijdig bezet zijn.

 

DIMMEN TOT DRIE PROCENT

‘De installatie van de nieuwe verlichting verliep onverwacht snel,’ zegt Larminier. ‘In een tweetal weekends was de hele klus geklaard. Doordat alles op zaterdagen en zondagen gebeurde, werden onze dagdagelijkse operaties ook niet verstoord. Die flexibiliteit stellen wij erg op prijs.’ De nieuwe armaturen in de gangen zijn uitgerust met dimbare ballasten. Dat maakt het mogelijk om de verlichtingsinstallatie te dimmen tot slechts drie procent van het maximum lichtniveau als er geen beweging is in de gangen. Wanneer echter een heftruck nadert, wordt het niveau onmiddellijk verhoogd. Naast de lichtsturing in de rekken zijn er ook tijdsturingen in de verschillende werkhallen geplaatst. Ook de toiletten kregen bewegingssensoren.

Encon heeft zich dus enerzijds gebogen over de relighting van het gebouw, en anderzijds werden overal slimme licht- en tijdsturingen geïnstalleerd. De combinatie van deze ingrepen heeft de energiefactuur van Black & Decker een stuk lichter gemaakt. Na de uitvoering van de werken werd opnieuw een meetcampagne uitgevoerd: die wees op een financiële besparing van maar liefst 67 procent. In de praktijk betekent dit dat de initiële verlichtingskosten sindsdien gedaald zijn van 86.000 euro tot 29.000 euro per jaar. Kortom: een jaarlijkse besparing van 57.000 euro! ‘Ongelooflijk’, stelt Larminier vast. ‘Vroeger verbruikten we gewoon 3 keer meer stroom, terwijl de nuttige lichtopbrengst lager was. Dat wil dus zeggen: we verbruikten 3 keer teveel!” Het totale project was dan ook op minder dan twee jaar terugverdiend. Dit relightingproject werd overigens beloond met het GreenLight-certificaat van de Europese Commissie, waar Encon geregistreerd staat als een van de weinige ‘GreenLight Main Endorsers’ in Europa.

‘Intussen heeft Encon ook onze verwarmingsinstallatie onder de loep genomen,’ zegt Larminier. ‘In een eerste fase werd die gefinetuned. Ze werd zondanig geprogrammeerd dat ze nu tijdens de weekends automatisch uitgeschakeld wordt. Daarnaast werd ook de uitstoot van warme lucht naar buiten tot een minimum beperkt.’

 In de toekomst moet blijken of een nieuwe verwarmingsinstallatie de energiefactuur van Black & Decker verder kan doen krimpen.

 


Qfor Kmo portefeuille