Terug naar lijst

Meubelen Neven

Energiezuinige HVAC installatie bij Meubelen Neven

Meubelen Neven in Diepenbeek wenste haar verwarmingsinstallatie en koelinstallatie aan te passen omwille van de technische problemen en comfortproblemen in combinatie met een hoog energieverbruik.

De installatie bestond uit twee verwarmingsketels dewelke cv-water aanmaakten voor de aerothermen die over de winkel verdeeld waren. Om plaatselijk in de winkel te kunnen koelen, waren een 10-tal inbouwcassettes in het plafond geïnstalleerd die heel wat technische problemen met zich mee brachten.

Vooraleer hierin te investeren, heeft Meubelen Neven aan Encon gevraagd om een onafhankelijk advies te geven over de nieuw te plaatsen installatie. Encon heeft hiervoor een haalbaarheidsstudie gemaakt die verschillende mogelijke concepten met elkaar vergelijkt inzake comfort, bedrijfszekerheid, investeringskost en energieverbruik.

De keuze van Meubelen Neven is gevallen op het concept bestaande uit de bestaande verwarmingsketel in combinatie met een lucht/water warmtepomp van 150kW. Deze warmtepomp kan omgeschakeld worden in koelmodus. Op deze manier kan dezelfde installatie gebruikt worden om de winkel te koelen. De keuze van de afgiftelichamen zijn gekanaliseerde ventiloconvectoren, verdeeld over de winkel.

Een lucht/water warmtepomp heeft heel wat voordelen inzake energieverbruik. Echter een nadeel van een lucht/water warmtepomp is dat het rendement sterk begint te dalen op het moment dat de buitentemperatuur daalt onder 7 °C. Dit heeft te maken met de ontdooicyclus die de warmtepomp dan moet doorlopen.

Aangezien de bestaande verwarmingsketel nog niet heel oud was, heeft Encon geadviseerd om deze in combinatie met de lucht/water warmtepomp te laten werken. Daardoor kan de daling in het rendement van de warmtepomp opgevangen worden door de verwarmingsketel, waardoor er een energiebesparing wordt bereikt. In praktijk werkt de verwarmingsketel tot een buitentemperatuur van 7°C waardoor er wordt gestookt met de gasketel. Op dat moment is het voordeliger om te verwarmen met gas. Stijgt de buitentemperatuur boven de 7°C, dan neemt de warmtepomp over, die weliswaar werkt op elektriciteit. Door het hogere rendement is de verbruikskost dan lager dan het verbruik van de gasketel.

Naast de energiebesparing wordt door deze opstelling de bedrijfszekerheid ook verhoogd. Indien één van beide toestellen defect is, kan de andere opwekker nog steeds warm water aanmaken waardoor de winkel steeds opgewarmd wordt.

Voordeel van de gekanaliseerde ventiloconvectoren is dat de warmte veel beter over de ruimte wordt verdeeld t.o.v. van de oude installatie. Ook wordt nu de volledige winkel voorzien van koeling en niet enkel de zone die voorheen werd gekoeld via de cassettes.

Verder zijn er nog 2 luchtgroepen opgesteld die ervoor zorgen dat de winkel voldoende wordt geventileerd. De grootste luchtgroep van 5.000m³/h beschikt over een warmtewiel en een verwarmingsbatterij. Zo wordt de warmte gerecupereerd en wordt er voor gezorgd dat de ingeblazen lucht ten allen tijde neutraal kan ingeblazen worden. Wanneer de winkel gekoeld dient te worden, kan er gebruik gemaakt worden van freecooling. De kleinere luchtgroep van 1.000m³/h beschikt over een platenwisselaar en een verwarmingsbatterij. Ook deze luchtgroep biedt de mogelijkheid tot freecooling.

Encon heeft niet alleen de studie uitgevoerd, maar het volledige project ook in een design build oplossing geïnstalleerd. Aangezien de winkel tijdens de werken moest openblijven was dit enkel mogelijk met een goede projectplanning en werfopvolging.

Informatie over Meubelen Neven:

Meubelen Neven is de meubelzaak van limburg met showroom te Diepenbeek waarbij alle topmerken van meubels onder één dak worden getoond.

  • Locatie: Diepenbeek
  • Oppervlakte toonzaal: 6.400 m²Qfor Kmo portefeuille